February Comment

Som vi skrev i forrige markedskommentar så har verdens børser startet året ganske sterkt. Så bra at vi i våre porteføljer hentet inn store deler av nedgangen fra i fjor på én måned.

Februar startet også bra, men optimismen dabbet noe av mot slutten av måneden. Det store temaet er fortsatt inflasjon, og selv om den har kommet ned noe fra toppnivåene flere steder i verden, så er den fortsatt ukomfortabelt høy. Utsiktene til høyere renter tynget de globale aksjemarkedene utover måneden, men Oslo Børs viste positiv utvikling i februar. Nå hadde også Oslo Børs litt å gå på i forhold til øvrige sterke markeder i januar.

 

Sentralbankene har som kjent satt opp rentene og strammet inn på pengepolitikken. Dette har effekt, men spørsmålet er hvor mye lut som må til for å få inflasjonen ned mot 2% som er målet til de fleste sentralbanker.

Debatten raser fortsatt over hvorvidt vi er i en resesjon, om vi er på vei inn i en resesjon, eller om det ikke blir noen resesjon i det hele tatt. Dette er selvfølgelig en definisjonssak. Den amerikanske økonomien hadde to påfølgende kvartaler med negativ utvikling i BNP’en i fjor, men en offisiell resesjon ble ikke erklært da man ikke så fall i lønningene, industriproduksjon eller konsum.

 

Global BNP (Bruttonasjonalprodukt) var mer motstandsdyktig enn mange hadde trodd, og den økonomiske nedgangen har vært mindre enn mange hadde fryktet, så langt. Samtidig så ser vi at renteøkningene begynner å få effekt. Husholdningene begynner å føle renteøkningene, og strøm- og matvareprisene på kroppen. Da må nesten forbruket falle. Av frykt for at den vedvarende høye inflasjonen skal resultere i pris-lønnsspiraler, satte den amerikanske sentralbanken opp renten med ytterligere 0,25% i februar.

 

Det positive er at både privat- og selskapsbalansene ser bedre ut enn noen gang tidligere på vei inn i en mulig resesjon. Det burde både begrense nedsiden noe, samtidig som resesjonen kan bli mildere, og en såkalt myk landing er fortsatt mulig. Hvis det blir resesjon, så blir det tidenes mest varslede resesjon, og dermed har mye av oppryddingen allerede skjedd. Dette gjelder kanskje særlig i rentemarkedet, men aksjer har også tatt unna en god del av en potensiell nedside. Mye av inflasjonen og renteøkningene er allerede priset inn. Og som vi vet, så snur aksjemarkedet som regel opp før de økonomiske dataene tilsier at realøkonomien har snudd oppover igjen.

 

I et slik scenario mener vi fortsatt at man heller skal fokusere på verdi enn vekst. Heller utbytte i dag, enn drømmen om gull og grønne skoger i morgen. Heller kortere enn lengre renter, og heller høyere enn lavere renter, og i Norge fortrinnsvis.

Vi holder på vår vekting mot Norge og undervekten mot USA. Vi vurderer kontinuerlig eksponeringen vi har, og er på ingen måte statisk i vårt syn på verden. Aksjer ser fortsatt ut som en av de bedre aktivaklassene å holde i et lengre perspektiv, og for de som har renteeksponering så kan man glede seg over at man igjen faktisk får renter (uten å ta høy risiko). Nå skal det være sagt at inflasjonen er høyere enn risikofri rente, så penger på konto vil aldri svare seg over tid. Noe risiko må man med andre ord ta. Varige tap skal man passe seg godt for, men noe svingninger burde man tåle.

 

Turbulente tider kan også være positivt, alt etter øyet som ser. Vi ser også muligheter i markeder som svinger, og som Warren Buffett en gang sa; «Whether we´re talking about socks or stocks, I like buying quality merchandise when it is marked down.»

 

Ha en fortsatt fin dag!

Related Posts

Leave a Reply