Investeringsdirektør Even Krohn-Pettersens favoritter inkluderer Norges største selskap, samt fem spennende aksjefond.
– Krig og konflikt har kommet nærmere, spesielt for oss europeere, og vi har fått politikere som vekker sterke følelser i folk, konstaterer Krohn-Pettersen i Stavanger Asset Management.
– Det blir derfor stadig vanskeligere å skille mellom en generell uro og hva som faktisk utgjør reell risiko for finansmarkedene.
Investeringsdirektøren presiserer at Norge på mange måter har tjent på uroen, grunnet høyere olje– og gasspriser.
– Også mindre bærekraftfokus og oppbremsingen i elbilmarkedet gjør at energisektoren og Equinor fortsatt er fornuftige investeringer – særlig med en P/E på syvtallet og solid utbyttekapasitet, tilføyer han.
Kapital til Europa
Investeringsdirektøren påpeker videre at mye kapital i de seneste månedene er blitt flyttet fra USA til Europa og Asia.
– Dette kan blant annet skyldes høyere prising av amerikanske aksjer og handelskrig, sier han.
– Samtidig øker Europas forsvarsbudsjetter kraftig, og flere land jobber nå mot et mål på 5 prosent av BNP – noe som gjør regionen mer attraktiv som investeringsområde.
Stavanger Asset Management liker følgelig iShares-fondene MSCI Europe Value Factor og European Aerospace & Defense.
– Selv om Trumps tollpolitikk har havnet i skyggen av krigsoverskriftene, er den fortsatt en betydelig risiko, fortsetter Krohn-Pettersen.
– Om dollarens fall hovedsakelig skyldes volatile tollsatser, Trump, dyre aksjer eller kapitalflukt kan vi bare spekulere i, men det kan uansett virke som en villet politikk.
Grei valutarisiko
– Vil ikke utenlandske aksjefond gi dårlig avkastning, dersom kronen styrker seg?
– Valuta er en naturlig del av å investere i aksjer og fond, men det blir mer synlig om man investerer internasjonalt, svarer Krohn-Pettersen.
– De fleste større norske selskaper har stor valutafølsomhet, grunnet eksport/import, selv om aksjene prises i norske kroner.
Valuta bør derfor vurderes på lik linje med andre risikoelementer i porteføljen, ifølge investeringsdirektøren.
– Investorer bør ta stilling til om de ønsker lavere dollareksponering, valutasikring – eller om de aksepterer svingningene dagens dollarkurs representerer, anbefaler han.
Kan være et pluss
Krohn-Pettersen viser dessuten til at en svakere dollar og lavere renter kan være godt nytt og bidra til oppgang i fremvoksende markeder.
– For en konservativ eksponering foretrekker vi fond som Nordea Stabile Nye Markeder og iShares EM Minimum Volatility, mens BGF Asian Growth Leaders gir en mer spisset eksponering, sier han.
– Markedene viser igjen en imponerende evne til å tilpasse seg, enten det gjelder geopolitisk uro eller volatil politikk i USA, og på tross av støyen er det mange muligheter der ute.
Investeringsdirektør Even Krohn-Pettersen liker Europa og fremvoksende markeder | Finansavisen